Sondaj

Teknik Sondaj A.Ş.
Petrol Arama ve Sondaj, Doğalgaz Arama ve Sondaj, Jeotermal Arama ve Sondaj

HIZLI MENU

------------------
İLETİŞİM
------------------------------------------------
tekniksondaj@gmail.com Merkez Mah. Değirmenbahçe 102. Cad. A1A Bl. D.: 32 İSTWEST Konutları  Yenibosna - Bahçelievler - İstanbul

0090 212 550 54 38 pbx

Teknik Sondaj A.Ş.

Teknik Sondaj 
© 2015 Tüm Hakları Saklıdır    |     Privacy Policy

Teknik Sondaj Petrol Sondajı, Doğalgaz Sondajı, Jeotermal Sondajı

Teknik Sondaj Petrol Sondajı, Doğalgaz Sondajı, Jeotermal Sondajı

Temel sondaj teknikleri oldukça farklı amaçlar için gerçekleştirilebilmektedir. Birbirinden farklı teknikler sayesinde günümüzde bu tarz işlemleri yapmak çok daha kolay bir hal almıştır. İlk sondaj işlemlerinin tarihte M.Ö. 1700 tarihinde Çinliler tarafından yapıldığı düşünülmektedir. İlk sondaj işlemleri su ve tuz elde etme amaçlı yapılmış olsa da günümüzde çok farklı değerli kaynakların yeryüzünde çıkarılması için kullanılmaktadır. Endüstri çağının başlaması ile beraber petrol gibi yer altı enerji kaynaklarına duyulan ihtiyaç artmıştır. Özellikle son 50 yıl içerisinde çok büyük gelişme göstermiştir. Bilimsel gelişmeler ile beraber sürekli teknikler gelişmektedir.

Sondaj Nedir?

Sondaj, matkap denilen delici uç ile beraber farklı kaynakların yeryüzüne çıkarılması için kullanılan tekniklerin tamamına verilen isimdir.

Kuyu açılması işlemi günümüzde tek ana yöntem ile yapılmaktadır.

  • Dönerek çalışan sondaj sistemi (rotary)

Günümüzde pek kullanılmayan darbeli sondaj teknikleri yaklaşık elli yıldır kullanılmayan bir yöntemdir. Petrol arama teknikleri arasında yüzyılın başında kullanılmıştır. Günümüzde arama yöntemleri genel olarak dönerek çalışan Rotary ismi verilen teknik ile yapılmaktadır.

Sondajın Amaçları Genel olarak şu şekildedir.

  • Karot alma işlemi sayesinde jeolojik verilere ulaşılabilmektedir. İşlemin bu kısmında toplanan veriler laboratuar koşullarında değerlendirilmektedir. Tabakaların yaşlarını saptamak jeolojik süreçleri belirlemek açısından çok büyük önem taşımaktadır.
  • Madenler ile ilgili yapılacak olan çalışmalarda yatırım yapılacak yeri doğru şekilde saptamak amacı ile yapılan çalışmalara da Sondaj adı verilmektedir. Bu süreç verimi arttırmak amacı ile yapılmaktadır.
  • Su aramak için de sondaj teknikleri kullanılabilmektedir. Bu teknikler sayesinde yeraltı sularına çok daha kolay bir şekilde ulaşılmaktadır.
  • Doğalgaz Arama Sondajı ile doğal gaz arama ve üretme işlemleri yapılmaktadır. Temel olarak süreç petrol arama sondajına benzer niteliktedir.
  • Jeotermal sondajı son 40 yılda yapılan sondajlardan bir tanesidir. Türkiye’de de son dönemde artan bir şekilde bu işlem yapılmaktadır.
  • Petrol Arama Sondajı ekonominin temel kaynaklarından biridir. Son dönemde gelişen teknikler ile beraber çok daha derin sondajlar yapılabilmektedir.
  • Drenaj çalışması da bir çeşit sondaj çalışmasıdır.
  • Baraj inşaatı gibi işlerde uygulanan beton enjeksiyon yöntemi de bir çeşit sondaj yöntemidir.
  • Beton kırma işlemleri için kullanılan sondaj teknikleri de bulunmaktadır.
  • Maden kazaları sırasında bu tarz yöntemlere başvurulması gerekli olabilmektedir.
  • Madenler gibi yapılar için havalandırma bacalarının açımında da sondaj teknikleri gününüzde kullanılmaktadır.
  • Enerji ülkemizin gelişmesi ve ilerlemesi için en önemli bir vazgeçilmez olmazsa olmazlarımızdandır, tabii gelişen dünyamızda yeşil enerjiye her zamankinden çok doğamız ve çevremiz için ihtiyacımız vardır, firmamız olarak başta vizyonumuz ülkemizin gelişmesine katkıda bulunmak için bitmez tükenmez bir azim ve hırsla çağın yüksek teknolojisini takip ederek çalışmak ve milli ekonominize istisnam ve  gelir sağlamak enerji alımında dış ülkelere olan gereksinmemizi azaltmak için, 1961 yılından beri sondaj sektöründe kararlılıkla hizmet etmekteyiz.